در این مقاله قصد داریم به بررسی کلی اینکه رزین سختی گیر پرولایت کاتیونی، رزین آنیونی و رزین میکس بد چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند بپردازیم. اگر شما نیز با انواع رزینهای سختی گیر آشنا باشید به خوبی میدانید که رزین کاتیونی کدهای مختلفی دارد؛ رزین آنیونی نیز دقیقا به همین صورت است.
در ادامه با ما باشید تا انواع این رزینها را با یکدیگر مقایسه کنیم.
آنچه در این صفحه خواهید خواند
Toggleرزین سختی گیر چیست؟
رزین سختی گیر دستهای از رزینهای تبادل یونیاند که در تجهیزات تصفیه آب با هدف حذف یونهای سنگین آب همانند کلسیم ومنیزیم به کار برده میشوند. با استفاده از این مواد، سختی حذف گردیده و در اصطلاح آب نرم میشود و دیگر روی لولهها و اتصالات تجهیزات و دستگاهها رسوب نمیبندد.
سختی گیری آب درحوزه تصفیه آب شرب و صنعت به جهت آسیب و ضررهای ناشی از آن، اهمیت حیاتی و اقتصادی دارد. زیرا املاح موجود در آب سبب بیماریهای کلیوی در انسان شده و در بخش صنعت نیز با رسوبگیری دستگاهها صدمات جبران ناپذیری به آنها وارد مینماید.
رزین تبادل یونی یا همان رزین سختی گیر، با انجام یک واکنش برگشت پذیر مبادله یونی، یونهای مورد نظر ما را حذف یا جایگزین میکند. این رزینها در دو نوع کاتیونی و آنیونی هستند. رزین تبادل یونی کاتیونی، میتواند یونهایی با بار مثبت را با یکدیگر مبادله کنند؛ یون مبادله شده اغلب سدیم رزین با کلسیم یا منیزیم آب میباشد. رزین آنیونی، یونهایی دارای بار منفی را مبادله میکند (یون کلرید رزین جای آرسنیک آب را میگیرد).
ماده اصلی سازنده رزینهای تبادل یونی یا سختی گیر، ترکیبی از پلی استایرن و دی وینیل بنزن (DVB) است که به کمک پیوندهای الاستیک به صورت یک دانه کروی شکل رزین در میآید. ساختار رزین های تعویض یونی متخلخل بوده و با توجه به نوع کاتیونی یا آنیونی آن میتوانند یونها را جذب نمایند. نکته قابل توجه اینکه هر اندازه سایز دانههای سازنده رزین کمتر باشد، ظرفیت تبادل یونی آن بیشتر خواهد بود. زیرا مقدار زیادتری از رزین در هر مترمکعب جای میگیرد.
برخی دیگر از نامهای رزین سختی گیر پرولایت انگلیس:
- رزین پرولایت سختی گیر
- رزین تصفیه آب
- رزین سختی گیر آب
- رزین کاتیونی پرولایت
جهت استعلام قیمت رزین سختی گیر و یا خرید رزین سختی گیر میتوانید با ما تماس بگیرید.
کاربرد رزین سختی گیر
وجود املاحی همانند کلسیم، آهن و منیزیم در آب با گذشت زمان اثرات خود را برروی دستگاههای مختلف نشان میدهند. این اثرات همان رسوباتی است که موجب گرفتگی لولهها، اتصالات و یا خرابی تجهیزات خانگی و صنعتی میشوند.
رفع این موارد با استفاده و کاربرد دستگاه سختی گیر رزینی امکان پذیر است. لذا کاربرد گسترده و فراوان این سیستمها، بخصوص در مناطقی که درصد سختی آب بالا بوده قابل مشاهده است. دیگر کاربردهای رزین سختی گیر عبارت از موارد زیر هستند.
- کاربرد در عملیات پیش تصفیه آبهای صنعتی و فاضلاب
- استفاده در صنایع غذایی و تولید آب میوه و نوشیدنیها
- استفاده گسترده در صنعت داروسازی (بهبود طعم برخی داروها)
- استفاده از رزینهای هیدرولایت در نیروگاههای هستهای (ممانعت از خوردگی و اصلاح ایزوتوپ ها)
- سختی گیری از آبهای مورد استفاده در سیستمهای گرمایشی ودیگ بخار
- نصب در ورودی آب موتورخانهها و جلوگیری از رسوبگیری لولهها و شوفاژها
- استفاده برای حذف سختی آب سیستمهای برج خنک کننده یا کولینگ تاورها
نکته قابل توجه: نیاز بالای صنایع به رزینهای تبادل یونی سبب شده تا برندهای مختلفی در بازار مصرف وجود داشته باشد. لذا شناخت و خرید از یک برند مطمئن و معتبر، ضمن بالا بردن راندمان کاری، موجب اطمینان خاطر خریدار میگردد. رزین پرولایت از برندهای قابل اعتماد برای انواع رزینها است که امتحان خود را در زمینه کارآیی و کیفیت بالا پس داده است.
مدلهای رزین سختی گیر کاتیونی
رزین سختی گیر کاتیونی خود شامل دو مدل رزین نوع اسید ضعیف و اسید قوی میباشد. تفاوت این دو مدل از رزینهای کاتیونی در محدوده فعالیت آنها از نظر فاکتور PH است. به طوری که رزین سختیگیر کاتیونی اسید قوی قادر است در یک بازه وسیع از PH عمل کند؛ ولی نوع ضعیف محدوده کاری کمتری دارد.
رزین کاتیونی اسید قوی از رایجترین و کاربردترین رزینهای مورد استفاده در تصفیه آب و فاضلاب است. این رزین علاوه بر حذف یون کلسیم و منیزیم آب، میتواند سایر یونهای فلزی را با سدیم تعویض کند. این سختی گیر کاتیونی پرولایت مشابه یک اسید قوی عمل کرده و از لحاظ ساختاری در دوفرم هیدروژنی R-SO^3H و سدیمی R-SO^3Na موجود میباشد.
نوع دوم این رزین که کاتیونی اسید ضعیف بوده به عنوان همراه با رزین کاتیونی اسید قوی استفاده شده تا کارآیی و بازدهی عملیات سختیگیری را افزایش دهد. مزیت عمده رزین کاتیونی اسید ضعیف نسبت به نوع اسید قوی، راندمان احیای بالای آن است که باعث گردیده در صنعت بیشتر ازآن استفاده شود.
اگر قصد خرید رزین کاتیونی را دارید و یا میخواهید از قیمت رزین کاتیونی با خبر شوید، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
رزین آنیونی چیست؟
این دسته از رزینها که به گروه آنیونی معروفاند، دارای آنیون فعالی هستند که قادرند یونهای نیترات و کلرایدهای داخل آب را حذف نمایند. ساختار این دسته از رزینهای تبادل یونی از پلیمرهایی همانند پلی استایرن یا پلی آکریلیک ساخته شده اند. رزین آنیونی همانگونه که گفته شده روی آلایندههایی که یونهایی با بار منفی دارند، اثر میکنند.
کاربرد رزین آنیونی
- استفاده برای حذف نیترات (NO3-) و پرکلرات (ClO4-) از محلول ها
- حذف یونهای منفی آرسنیک ( با کمک یک پیش اکسیداسیون)
- امکان حذف ماده مضر کربن آلی کل (TOC) از آب آشامیدنی
- حذف کمپلکسهای عنصر اورانیوم با بار منفی توسط رزین آنیونی پرولایت
- استفاده از رزین آنیونی به عنوان یک ضدعفونی کننده قوی برای عوامل میکربی
- امکان دیونیزه کردن آب و کاهش مواد معدنی آن استفاده کرد.
مدل های رزین آنیونی
رزین آنیونی نیز همانند رزین های کاتیونی به دو نوع باز قوی و باز ضعیف دسته بندی شدهاند. رزین کاتیونی نوع باز قوی توانایی حذف کلیه آنیونهای موجود در آب را دارا میباشد. این نوع رزین کاتیونی باز قوی خود به دو نوع (I) و (II) تفکیک شده که بعلت ماهیت گروههای عاملی و نوع آمین به کار رفته در فرآیند اکتیواسیون شیمیایی میباشد. قابل ذکر است که تفاوت دو رزین از لحاظ عملیاتی این است که نوع (I) مقاومت شیمیایی بیشتری دارد. در مقابل نوع (II) راندمان احیای بهتری نشان میدهد. همچنین این نوع رزین هزینه عملیاتی کمتری نسبت به نوع یک دارد.
رزین آنیونی باز ضعیف در مقایسه با باز قوی، خاصیت قلیائی کمتری داشته، اما نسبت به رزین آنیونی قوی، مقاومتر هستند. این رزین توانایی جذب آنیون اسیدهای قوی معدنی همانند اسید کلریدریک، سولفوریک و نیتریک اسید را داشته ولی در مقابل اسیدهایی مشابه کربنیک اسید و سالیسیلیک اسید که اسیدی ضعیف هستند،عاجز است.
جهت خرید رزین آنیونی و دریافت آخرین قیمت رزین آنیونی با ما در ارتباط باشید.
رزین میکس بد چیست؟
همانگونه که در معرفی رزینهای تبادل یونی گفته شد، این رزینها دو نوع کاتیونی و آنیونی دارند و رزین میکس بد مخلوطی از این دو رزین با نسبتهای خاص میباشد. ترکیب رزین Mix Bed حاوی رزین کاتیونی و آنیونی از نوع قوی بوده و در صنعت تصفیه آب برای شفاف سازی و رسیدن به خلوص بالای آب مورد استفاده قرار میگیرد.
برای تهیه رزین میکس بد درصدهای مختلفی از رزینهای آنیونی و کاتیونی ممکن است، استفاده شود؛ اما آنچه معمول بوده مخلوط 40% رزین کاتیونی قوی و 60% رزین آنیونی قوی است.
به طور کلی رزینهای تبادل یونی قابل احیاء هستند که با توجه به نوع رزین میتوان احیاء کننده مناسب به کار برده میشود. برای احیاء کردن رزین میکس بد لازم است ابتدا رزینهای آنیونی و کاتیونی را از هم جدا کرد. این کار براساس سرعت تهنشینی متفاوت این دو رزین امکان پذیر است. رزین های کاتیونی در طی فرآیند ته نشین شده و رزین کاتیونی در بالای ظرف باقی میماند. بعد از انجام جداسازی و احیای رزین، دوباره با درصدهای مورد نظر مخلوط شده و مورد استفاده قرار میگیرند.
تولید کنندگان بسیاری رزینهای تبادل یونی، تولید و عرضه میکنند. یک زرین خوب باید حداقل تا هشت سال قابل استفاده باشد. از برندهای معتبر و قابل اعتماد، رزین پرولایت (Purolite) است که علاوه بر رزین بد میکس، دیگر رزینهای کاتیونی پرولایت و آنیونی پرولایت را نیز تولید میکند.
برای خرید رزین میکس بد و یا دریافت قیمت رزین میکس بد، با ما تماس بگیرید.
کاربرد رزین میکس بد
استفاده از رزین میکس بد یک روش رایج برای تولید آب با خلوص بالا و بدون نمک است که در بخش تولید و صنعت کاربردهای فراوانی دارد. یکی دیگر از کاربردهای این رزین تهیه آب دیونیزه میباشد. آب دیونیزه، آبی بدون مواد معدنی محلول و نمک است. آب دیونیزه شده در بخشهای مختلف صنعت، آزمایشگاهها، بخشهای درمانی همانند بیمارستانها و آزمایشگاههای تشخیص طبی و صنایع تولید کننده دارو مورد استفاده قرار میگیرد.
بازرگانی دموکریس ارائه دهنده انواع رزینهای سختی گیر میباشد. برای خرید رزین پرولایت و یا استعلام قیمت رزین پرولایت سختی گیر انگلیس همین حالا با ما تماس بگیرید.